top of page

Γιώργος Καρακάσης

Γνωρίστε τους συγγραφείς των Εκδόσεων Cambia


Μεγάλωσα σε μουσική οικογένεια. Πολλοί από τους συγγενείς μου ήταν μουσικοί αυτοδίδακτοι (πατέρας, παππούς προπάππους και θείοι μου) έτσι η μουσική ήταν πάντα κάτι οικείο για μένα. Η σύνθεση μου άρεσε από πάντα, από τα πρώτα μαθήματα στο πιάνο μου άρεσε να κάνω παραλλαγές στα κομμάτια που έπαιζα. Αρχικά το ωδείο ήταν ένα σχολείο για να με εκπαιδεύσει ως πιανίστα, όταν ξεκίνησα να εργάζομαι, μετά από τα 20, κατάλαβα πόσο σημαντική ήταν η γνώση της μουσικής για έναν επαγγελματία και σε θεωρητικό επίπεδο, έτσι λοιπόν αποφάσισα να δω τις θεωρητικές μου σπουδές, ειδικά την αρμονία, πιο σοβαρά απ’ ότι πριν. Μετά την αρμονία ήρθε η αντίστιξη, φούγκα, σύνθεση, σπουδές στη μουσική ακαδημία της Φιλιππούπολης στη Βουλγαρία, στη μουσικολογία στο ΑΠΘ, την ενοργάνωση και την διεύθυνση ορχήστρας. Παράλληλα με τις σπουδές μου εργαζόμουν επαγγελματικά σε μουσικές σκηνές σε όλη την Βόρεια Ελλάδα κυρίως.


Στιγμές που καθόρισαν τη μουσική μου πορεία, οι δύο παιδικές όπερες γραμμένες στον αλφαβητισμό, ένα μουσικό σύστημα σύνθεσης που κατασκεύασα όσο ήμουν σπουδαστής της σύνθεσης. Μία από αυτές τις όπερες διακρίθηκε σε διαγωνισμό όπερας, της Παις όπερας Θεσσαλονίκης και εκεί κατάλαβα πως άξιζε να συνεχίσω και να μην σταματήσω να συνθέτω.Δύο ήταν οι καθοριστικές εργασίες μου. Η διπλωματική μου στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο (σχέσεις παραδοσιακής μουσικής και χορού) και ο Αλφαβητισμός. Η πρώτη είμαι εγώ θα έλεγα. Για 20 έτη ήμουν χορευτής στο χορευτικό του δήμου Αμπελόκηπων στη Θεσσαλονίκη. Η παραδοσιακή μουσική έγινε ένα με μένα και εγώ ένα με αυτήν. Μπόρεσα λοιπόν αυτά τα βιώματα και τις γνώσεις να τις μεταφέρω σε μία πολύ σημαντική εργασία και να βρω τις σχέσεις της μουσικής με την κίνηση. Μάλιστα κατασκεύασα ένα σύστημα χορευτικής σημειογραφίας με μουσικούς όρους και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Η δεύτερη ο Αλφαβητισμός είναι το παιδί μου. Αυτό που εγώ δημιούργησα και εξακολουθώ να εφαρμόζω. Είναι ένα σύστημα μουσικής γραφής στο οποίο γίνονται αντιστοιχίες γραμμάτων από το ελληνικό αλφάβητο σε νότες. Γράφω μουσική μέσα από τις λέξεις. Η κάθε λέξη δίνει μελωδία και συνοδεία, μέσα από αυτό το σύστημα και υλικό για δημιουργία. Μπορεί να ακούγεται ότι χρησιμοποιώ το τυχαίο για τις σύνθεσης μου όμως αυτό δεν ισχύει, υπάρχουν κανόνες και βήματα τα οποίο σου παρέχουν πολλές επιλογές αλλά σε περιορίζουν ταυτόχρονα. Έχω σχεδόν τελειώσει την έκδοση του και ελπίζω σύντομα να το εκδώσω κι αυτό.


Αυτή τη στιγμή είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημιουργών Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Παιονίας στο Κιλκίς.

Μαέστρος και ιδρυτικό μέλος της πολυφωνικής παραδοσιακής χορωδίας “Άγιος Ραφαήλ” στα Μετέωρα της Θεσσαλονίκης.

Μαέστρος στις συμφωνικές ορχήστρες του ωδείου Βορείου Ελλάδος (παιδική, εφηβική και μεγάλη)

Καθηγητής ανώτερων θεωρητικών στο Δημιουργών Ωδείο και Ωδείο Βορείου Ελλάδος.

Πάντα υπάρχει κάποιο project που τρέχει. Η συγγραφή βιβλίων είναι κάτι που ξεκίνησε το 2015 και κάθε χρόνο κάποιο βιβλίο ετοιμάζεται, εκπαιδευτικό ή καλλιτεχνικό. Αυτή τη στιγμή έχω σχεδόν έτοιμα 3 βιβλία σολφέζ και 4 βιβλία για πιάνο. Επίσης το 2010 ξεκίνησα να γράφω ένα βιβλίο για πιάνο με τίτλο το ρολόι. Πρόκειται για ένα έργο διάρκειας 24 ωρών. Είναι γραμμένο στον Αλφαβητισμό και περιγράφω την ώρα. Οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κάποιος για την ώρα και το ρολόι μπορεί να το βρει μέσα σε αυτό το έργο. Για 10 χρόνια το είχα αφήσει και δεν ασχολήθηκα. Τους τελευταίους μήνες άρχισα και πάλι την συγγραφή του και ελπίζω να φτάσω σε ένα ικανοποιητικό όγκο δουλειάς γιατί το συγκεκριμένο έργο φαίνεται ατελείωτο, φαίνεται όμως το ξέρω ότι δεν είναι. Από συζητήσεις που είχα με εκτελεστές και συνθέτες μάλλον είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια έργο για πιάνο που υπάρχει.Γεννημένος το 1974 και κάτοικος Θεσσαλονίκης ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα στο ωδείο όταν ήμουν περίπου 13 ετών για 4-5 χρόνια. Άρχισα να εργάζομαι σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης από το στρατό και μετά. Στα 21 μου περίπου αποφάσισα να συνεχίσω και πάλι τις σπουδές μου στο ωδείο Βορείου Ελλάδος τελειώνοντας αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, σύνθεση. Με κατατακτήριες εξετάσεις πέρασα στην Μουσική Ακαδημία της Φιλιππούπολης στη Βουλγαρία κι από εκεί με μεταγραφή ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο ΑΠΘ στο τμήμα μουσικών σπουδών. Μετά συνέχισα στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου και τελείωσα ενοργάνωση πνευστών οργάνων και διεύθυνσης ορχήστρας με τον μαέστρο Κάρολος Τρικολίδη (συστατική επιστολή).

Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούμαι σε ωδεία ως καλλιτεχνικός διευθυντής και καθηγητής ανώτερων θεωρητικών, ως μαέστρος σε ορχήστρες και χορωδίες. Ως συνθέτης εκτός από τις παρουσιάσεις και συναυλίες των έργων μου ξεκίνησα από το 2015 τη συγγραφή μουσικών βιβλίων εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα και ως ενορχηστρωτής οι δράσης μου συνεχίζονται κάνοντας συνεργασίες με επώνυμους και μη στο χώρο της μουσικής.


Links:

https://www.georgekarakasis.gr

https://www.facebook.com/karakasis.george

https://www.facebook.com/Γιώργος-Καρακάσης-ΑΒ-204671079544852

https://www.youtube.com/channel/UCX2JvOaJKpUpdfD7hkvdNjA

https://www.reverbnation.com/karakasis?profile_view_source=header_icon_nav

https://soundcloud.com/u2ruigsinhuj

245 views0 comments
bottom of page