Γνωριμία με τον κιθαριστή Σπύρο Χριστόγλου


Με την ευκαιρία της έκδοσης του πρώτου βιβλίου με τίτλο "Soundtracks - Μεταγραφές για κιθάρα" του Σπύρου Χριστόγλου θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για την καλλιτεχνική του πορεία και τους μελλοντικούς του στόχους.


Ο Σπύρος Χριστόγλου είναι ενεργός μουσικός με μεγάλη αγάπη για τη διδασκαλία και για το αντικείμενό του. Η Έκδοση "Soundtracks" διατίθεται δωρεάν με στόχο να προσφέρει στους μαθητές κιθάρας ρεπερτόριο που αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν στην αγορά, soundtracks αγαπημένων ταινιών του κινηματογράφου όπως "Η Λίστα του Σίντλερ", "Οι Πειρατές της Καραϊβικής" κ.α. Το e-book είναι διαθέσιμο ακολουθώντας το link:

https://www.cambiabooks.gr/el/soundtracks-metagrafes-gia-kithara-297.html


Πόσα χρόνια διδάσκεις κιθάρα; Πιστεύεις ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ότι αφορά τα τραγούδια που αναζητούν οι μαθητές για να προσθέσουν στο ρεπερτόριό τους;


Διδάσκω κλασική κιθάρα 16 χρόνια και μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει έλλειψη ρεπερτορίου. Αντιθέτως, πιστεύω ότι το ρεπερτόριο του οργάνου είναι πολύ μεγάλο πια, γιατί γράφονται συνέχεια καινούρια έργα, σπουδές κ.τ.λ. και αν προσθέσεις και τα προηγούμενα έχουμε ένα ρεπερτόριο για όλα τα γούστα και πολλές επιλογές.

Το θέμα είναι ότι δεν είναι πάντα σαφές για τους μαθητές, τι είναι η κλασική κιθάρα κι εκεί μπερδεύεται το πράγμα. Στο μυαλό των περισσότερων η κιθάρα είναι αυτό το συνοδευτικό όργανο που παίζει στα τραγούδια, αλλά το θέμα είναι ότι αυτό που μαθαίνουμε στην κλασική κιθάρα μέσα από τα έργα και τις σπουδές μεγάλων συνθετών είναι να παίζουμε κατά κύριο λόγο, σόλο και πολυφωνικά. Καμία σχέση δηλαδή με την αρχική εντύπωση...

Αυτό είναι λοιπόν ένα ζήτημα που θα έπρεπε να δούμε στην εκπαίδευση, ίσως με καλύτερη πληροφόρηση, κάτι το οποίο δεν είναι ακριβώς ένα θέμα που αφορά τα ωδεία και τους καθηγητές μουσικής, αλλά γενικά το σύστημα παιδείας στην χώρα..

Με λίγα λόγια, αν δεν μπει η μουσική σωστά στα σχολεία δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ αυτό..


Έχεις δώσει πολλές συναυλίες με γνωστά ονόματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. Πώς βλέπεις τα πράγματα στο χώρο των συναυλιών για τα χρόνια που έρχονται; Είναι οι συναυλίες μέσω live streaming και των μέσων που διαθέτει το διαδίκτυο μια καλή λύση στη δύσκολη για τον καλλιτεχνικό κόσμο περίοδο που ζούμε;


Δεν θα έλεγα πολλές, αλλά κάποιες από αυτές είναι χαραγμένες στο μυαλό μου ως πολύ καλές αναμνήσεις, αν και λόγω ιδιοσυγκρασίας υποφέρω όταν πρέπει να εκθέσω εαυτόν στο κοινό...

Άρα, αν και με τίποτα δεν μπορεί να αντικατασταθεί η ζωντανή συναυλία με βίντεο στο διαδίκτυο ή live streaming συναυλίες, είναι μια καλή λύση για ανθρώπους σαν και μένα! Τέλος πάντων νομίζω ότι, όπου και να φτάσει η τεχνολογία δεν θα αντικατασταθεί η φυσική επαφή των ανθρώπων μέσω μιας συναυλίας..


Διδάσκεις σε κάποιο ωδείο αυτή τη χρονιά; Που μπορεί να σε βρει κάποιος που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει κιθάρα;


Διδάσκω στο Ωδείο Αργυρουπόλεως αλλά κάνω και ιδιαίτερα στον χώρο μου.

Πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς για μένα στην σελίδα μου στο ίντερνετ https://spyroschristoglou-guitarist.com/.


Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2022;


Ο βασικός μου στόχος είναι η ολοκλήρωση ενός προγράμματος συναυλιών με τον αγαπημένο μου φίλο και καταπληκτικό μουσικό Ευγένιο Χαλίλ, αλλά και το να φτιάξω βίντεο με σημαντικά έργα της κιθάρας που αγαπώ πάρα πολύ.

Επίσης έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω καινούριες διασκευές για ένα δεύτερο βιβλίο με θέμα τα soundtracks.


Ο Σπύρος Χρίστογλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο του 2006 αρίστευσε στις διπλωματικές εξετάσεις του Εθνικού ωδείου- ως μαθητής του Βαγγέλη Μπουντούνη- αποσπώντας «Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο». Παράλληλα με τις κιθαριστικές του σπουδές, ολοκλήρωσε τα θεωρητικά με τον Γιώργο Βενετσάνο με «Άριστα»

Εν συνεχεία έκανε το μεταδιπλωματικό του στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Κώστα Κοτσιώλη. Eχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Odair Assad, Oscar Ghiglia, Θάνο Μήτσαλα, Έλενα Παπανδρέου, αλλά και κάποια σεμινάρια στην φλαμένκο κιθάρα και μουσική με τους Σωκράτη Μαστροδήμο, Γιώργο Καραλή αλλά και τον maestro Torombo Suarez.


Έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2006 κυκλοφόρησε δίσκο με δημιουργίες του Κώστα Μυλωνά για μία και για δύο Κιθάρες με τίτλο “Μέρες Φθινόπωρου” .Έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο της διδασκαλίας.


Μερικοί από τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί:

Τίμος Παύλου (κλασσική κιθάρα)

Γιώργος Ντινακος(ακουστική κιθάρα)

Κωνσταντίνος Μπουντούνης (τσέλο)

Pedro Fabian(κρουστά)

Γιάννης Παπαγιαννούλης(κρουστά)

Ανδρέας Αναγνωστόπουλος(πιάνο, σύνθεση)

Δέσποινα Αρθούνα (φλάουτο)

Γιώτα Μπαρόν (φωνή)

Δήμητρα Καραγιάννη (χορός)

Παναγιώτης Μπουραζάνης (μπάσο)

Γεράσιμος Γιεννατάς(ηθοποιός)

Φωτεινή Παπαδοπούλου (φωνή)

Κώστας Θωμαϊδης (ερμηνευτής)

Νίκος Παπασπυρόπουλος (κλασσικη κιθάρα-σύνθεση)

Μιχαηλάγγελος Νιάρχος(ντουέτο με την ονομασία virDUOso)

Ευγένιος Χαλίλ (ντουέτο με την ονομασία Duo Korab)


21 views0 comments