Ελένη Αμανατίδου

Γνωσίστε τους συγγραφείς των Εκδόσεων Cambia!


Σε ποια ηλικία ξεκίνησες τη συγγραφή/μουσική/σύνθεση και τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με την τέχνη:

Η ενασχόληση μου με παιχνίδια περισσότερο διαδραστικά ως προς τη δομή τους άρχισε να παίρνει μια πιο ουσιαστική υπόσταση, ούσα εργαζόμενη πλέον στο δημόσιο νηπιαγωγείο, και πιο συγκεκριμένα βλέποντας και διαπιστώνοντας ότι η σχολειοποίηση που δέχεται το νηπιαγωγείο το λοξοδρομεί από τον ουσιώδη στόχο του. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί όντας από τη φύση του «φτιαγμένο» να κινείται, είναι αναγκαίο να βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση και να μαθαίνει μόνο μέσα από αυτή. Μια τέτοια εμπειρική μάθηση δύναται να την επιτύχει διαμέσου του διαδραστικού παιχνιδιού, το οποίο αποτελεί μια μοναδική, ανεξάντλητη και ακούραστη πηγή μάθησης, συνάμα όμως και διασκέδασης.


Ποιες είναι οι στιγμές που καθόρισαν την καλλιτεχνική σου πορεία:

Αφορμή και αφετηρία της ενασχόλησης μου με την δημιουργία παιδικών παιχνιδιών και βιβλίων στάθηκε η συνειδητοποίηση της δυσκολίας να συνυπάρξουν και να συμμετέχουν εξίσου όλα τα παιδιά και με τις ιδιαιτερότητες που αυτά φέρουν, σε συμμετοχικές δράσεις και παιχνίδια. Η διαπίστωση, λοιπόν, της χαράς ως ένα εν δυνάμει συναίσθημα που μπορεί να προκληθεί από τη συμμετοχή ενός παιδιού στη διασκεδαστική μάθηση (παιχνίδι), λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη για την ενεργό ενασχόληση μου με τη δημιουργία παιδικών παιχνιδιών.


Ποιες από τις καλλιτεχνικές εργασίες διατηρείς ακόμα στην ανάμνησή σου:

Κάθε δημιούργημα είτε αφορά σε παιχνίδι είτε σε παραμύθι το διατηρώ στην ανάμνηση μου ως κάτι ξεχωριστό και σημαντικό για αυτό που πραγματεύεται και για αυτό που επιτελεί. Αντιλαμβάνομαι κάθε τι, επομένως, ως ένα όμορφο και ιδιαίτερο δώρο που περιμένει υπομονετικά στο συρτάρι μέχρι να έρθει η ώρα του να σκορπίσει φως.

Που εργάζεσαι τώρα ή τι ετοιμάζεις για το μέλλον καλλιτεχνικά:

Την τρέχουσα σχολική χρονιά εργάζομαι σε δημόσιο νηπιαγωγείο του Ν. Δράμας και ταυτόχρονα δουλεύω πάνω σε ένα παραμύθι που αφορά στην καθημερινότητα και πιο συγκεκριμένα στις δυνατότητες αλλά και στις δυσκολίες που βιώνει ο μικρός μου και «διαφορετικός» ήρωας, ένα παιδί που ανήκει στο φάσμα του Αυτισμού.
Η Ελένη Αμανατίδου κατάγεται από τα Κύρια Δράμας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών και έκτοτε εργάστηκε στην ιδιωτική και μετέπειτα στη δημόσια εκπαίδευση.

Το βλέμμα των παιδιών, η προσμονή στα μάτια τους, το χαμόγελο, η αγκαλιά τους είναι αρκετά για να προκαλέσουν κάθε πνευματική διεργασία και να φθάσουν στη δημιουργία καλλιτεχνημάτων μόνο γι αυτά.


www.cambiabooks.gr


41 views0 comments