Κωνσταντίνος Κηρολύτης - Festival 2022
Το δεύτερο βιβλίο του με μεταγραφή κλασικού έργου για δύο κιθάρες παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Κηρολύτης στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Λόγου και Εικόνας (μια κοινή διοργάνωση των Εκδόσεων Cambia με τις Εκδόσεις Γλαρόλυκοι)


Οι μεταγραφές για δύο κιθάρες του Κωνσταντίνου Κηρολύτη προσθέτουν στο ρεπερτόριο των κιθαριστών κλασικά έργα ανεκτίμητης αξίας. Το πρώτο του βιβλίο "W.A. Mozart for Guitar Ensemble" (Εκδόσεις Cambia) έλαβε εξαιρετικές κριτικές από καθηγητές και κιθαριστές σε όλη την Ελλάδα.


Μια παρουσίαση που αξίζει να παρακολουθήσουν όσοι αγαπούν την κλασική μουσική και την κλασική κιθάρα.

Το έργο θα παρουσιάσουνε ο Κωνσταντίνος Κηρολύτης με τη Διονυσία Τροντή που μαζί έχουν το σχήμα Guitar Duo Musica Libera.Το κιθαριστικό ντουέτο “Musica Libera” δημιουργήθηκε το 2013 από τη Διονυσία Τρόντη και τον Κωσταντίνο Κηρολύτη. Συναυλίες τους έχει απολαύσει το φιλόμουσο κοινό σε όλη την Ελλάδα σε καλλιτεχνικούς χώρους και Ωδεία.


Κωνσταντίνος ΚηρολύτηςΘεωρείται ένας από τους πλέον ταλαντούχους κιθαριστές της νεότερης γενιάς Ελλήνων κιθαριστών. Το 2000 αρίστευσε στις διπλωματικές του εξετάσεις, από την τάξη του Γιώργου Μαυροειδή. Παράλληλα με τις κιθαριστικές του σπουδές, σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στην τάξη του Γιάννη Χριστόφιλου στο Αττικό Ωδείο απ’ όπου πήρε πτυχίο Αντίστιξης με διάκριση τον Ιούνιο του 2002. Έχει λάβει μέρος ως ενεργό μέλος σε σεμινάρια των Aniello Desiderio, Carlo Domeniconi, Zoran Dukic, Carlo Molina, Nikita Koshkin, Pablo Markez, Jorge Morel.


Έχει επανειλημμένως παρουσιάσει ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό ρεπερτόριο με μεγάλη επιτυχία σε γνωστές αίθουσες και χώρους συναυλιών στην Αθήνα όπως το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, ο Παρνασσός, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, το Θέατρο Ελιζέ, η αίθουσα εκδηλώσεων Φίλιππος Νάκας. Τα ρεσιτάλ του στρέφονται συχνά γύρω από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως:

  • Η ρυθμική και μελωδική πολυπλοκότητα έργων που είναι εμπνευσμένα από τη μουσική παράδοση της χώρας καταγωγής του κάθε συνθέτη, μέσα από έργα των L. Brouwer, M. de Falla, B. Bartok και J. Rodrigo.

  • Συνθέσεις της ισπανικής και της λατινοαμερικάνικης σχολής, συμπεριλαμβανομένων αναφορών και παρουσίασης των διαφορετικών τεχνικών, στυλ και εποχών από τον Κλασικισμό μέχρι τον 20ο αιώνα, μέσα από έργα των A. Barrios Mangore, F. Moreno Torroba, J. Rodrigo και M. de Falla.

  • Παρουσίαση των δύο διαφορετικών σχολών της κιθάρας, της λόγιας ισπανικής και της Φλαμένκο σε συνεργασία με τον φλαμένκο κιθαριστή Σωκράτη Μαστροδήμο, αναδεικνύοντας τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο σχολών. Στη συγκεκριμένη συναυλία ερμήνευσε έργα των I. Albeniz, J. Rodrigo και M. de Falla.

  • Αφιέρωμα στο ιταλικό Μπαρόκ και τον Κλασικισμό. Ιδιαιτέρως επιτυχημένη συναυλία στην οποία ερμήνευσε τρία κονσέρτα για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων των M. Giuliani (σε Λα Μείζονα) και A. Vivaldi (RV 93 και 532).

Το 2010 συνέπραξε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας Δημήτρης Φάμπας, ερμηνεύοντας σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση το Concerto Iberico του F. Moreno Torroba για τέσσερεις κιθάρες.

Έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών ερμηνεύοντας έργα μελών του.

Το 2012 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον χώρο τέχνης και πολιτισμού AN ART ARTISTRY πραγματοποιώντας μια σειρά ρεσιτάλ. Το 2013 ίδρυσε, μαζί με την κιθαρίστρια Διονυσία Τροντή, το κιθαριστικό ντουέτο Music Libera (kostaskirolytis.com/#guitarduo), επιδιώκοντας την ενασχόληση με το υπάρχον ρεπερτόριο για δύο κιθάρες, την εξερεύνηση νέων έργων και συνθετών, καθώς και τον εμπλουτισμό της υπάρχουσας φιλολογίας με δικές τους διασκευές.

Τον Δεκέμβριο του 2015, σε συνεργασία με το An-Art Artistry, κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD Classical Guitar Through Centuries: Spain, στο οποίο κάνει αναφορά στην καθαριστική φιλολογία της κιθάρας στην Ισπανία, ερμηνεύοντας έργα συνθετών από την Αναγέννηση μέχρι τον Ρομαντισμό.


Διονυσία ΤροντήΓεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα στην τάξη της Έλενας Παπανδρέου, στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου τον Ιανουάριο του 2006 πήρε Δίπλωμα Κιθάρας με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί και Β’ Βραβείο”. Παράλληλα σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου, στην τάξη του Θανάση Νάστου, απ’ όπου πήρε Πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης με την υψηλότερη βαθμολογία. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (M. Ed.) με ειδίκευση στην Μουσική Παιδαγωγική, από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, τον μαέστρο Γιώργο Χατζηνίκο, τον Hubert Kappel και τον Oscar Ghiglia.

Τον Ιούλιο του 2004 εμφανίστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής ως μέλος της ορχήστρας κιθαριστών του Βαγγέλη Μπουντούνη. Έχει πραγματοποιήσει σόλο ρεσιτάλ στην Αττική. Σε σύμπραξη με τον κιθαριστή Κώστα Κηρολύτη έχει πραγματοποιήσει συναυλία – αφιέρωμα στην λόγια μουσική που βασίστηκε ή εμπνεύστηκε από την μουσική παράδοση της Ευρώπης παρουσιάζοντας έργα των J. Rodrigo, M. de Falla και Bella Bartok. Η συνεργασία των δύο κιθαριστών συνεχίστηκε με την παρουσίαση κονσέρτων του Antonio Vivaldi για κιθάρα και ορχήστρα, σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών La Divina, του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου ATHENEUM. Το 2013 ίδρυσαν το κιθαριστικό ντουέτο MusicaLibera“, το οποίο έχει ως στόχο την ενδελεχή ενασχόληση με το ρεπερτόριο για δύο κιθάρες, καθώς και τον εμπλουτισμό του με νέα έργα και δικές τους διασκευές.

Η μουσική της δραστηριότητα περιλαμβάνει και συνεργασίες με την Ορχήστρα του Τ.Μ.Σ. Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Η διεξοδική ενασχόλησή της με την διδασκαλία της Μουσικής και της Κιθάρας, αλλά και η συνεργασία της με τον Κώστα Κηρολύτη, την ώθησαν να ασχοληθεί με διασκευές έργων για δύο και περισσότερες κιθάρες, αλλά και μικρά κιθαριστικά σύνολα. Διδάσκει κιθάρα, και μουσική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.


Σας περιμένουμε!

203 views0 comments