Κωνσταντίνος Χίζαρης

Γνωρίστε τους συγγραφείς των Εκδόσεων Cambia!


Ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές σε ηλικία 9 χρονών στο δημοτικό ωδείο της πόλης (Καβάλα). Από την ηλικία των 13 χρονών και έπειτα πάντα πειραματιζόμουν και έπαιζα, με τον τρόπο μου, τις μουσικές μου ιδέες είτε στο πιάνο είτε στην κλασική κιθάρα. Η σοβαρή ενασχόληση με τη σύνθεση, αλλά και τη συγγραφή, ήρθε από 20 χρονών και έπειτα, παράλληλα με τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο και το διδακτορικό μου πάνω στη σύνθεση.Αναμφίβολα τα βραβεία που είχα αποσπάσει σε πανελλήνιους διαγωνισμούς κλασικής κιθάρας ήταν ... ενθαρρυντικά στην περαιτέρω ενασχόλησή μου με τη μουσική. Ως πιο σημαντικό βραβείο αυτού του είδους θα ξεχωρίσω το Α’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό σολιστών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Βόλου το 1993. Επίσης, ως συνθέτης, θυμάμαι με ιδιαίτερη συγκίνηση το Α’ βραβείο στα εργαστήρια Eλλήνων συνθετών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2003, όπου εκείνη τη χρονιά επίτιμος πρόεδρος ήταν ο Lucas Foss. Ακολούθησαν και κάποια άλλα σε διαγωνισμούς του εξωτερικού.Όσον αφορά τα μουσικά μου έργα, κάθε ένα απ’αυτά το θεωρώ ιδιαίτερο για διαφορετικό κάθε φορά λόγο. Είναι τα μουσικά μου παιδιά... Όσον αφορά το συγγραφικό έργο, η διδακτορική μου διατριβή στη ζωή και το έργο του Κουβανού συνθέτη Leo Brouwer συνεχίζει να είναι πολύ ιδιαίτερη για μένα. Και απ’ότι μαθαίνω πολύ χρήσιμη σε πολλούς μελετητές καθώς αναφέρεται σε ολοένα και περισσότερες εργασίες. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω το πολύ ξεχωριστό έργο μου, το Κονσέρτο Ν.1 για κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα (αφιερωμένο στον Leo Brouwer) το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα των έργων μου για μεγάλη ενορχήστρωση.Εργάζομαι ως μόνιμος καθηγητής στο μουσικό σχολείο Ξάνθης (κλασική κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής). Εκτός από το συνεχές διδακτικό έργο, προσπαθώ να ετοιμάσω ένα πρότζεκτ 2 συναυλιών με έργα μου, όπου στη μία θα παρουσιαστούν επιλεγμένα έργα λόγιας (high-art) μουσικής από εξαιρετικούς συναδέλφους μουσικούς και φίλους της ευρύτερης περιοχής, ενώ στη δεύτερη θα περιλαμβάνονται έργα μου σε μια πολυμεσική παρουσίαση (ηλεκτρονικά όργανα, βίντεο και εφφέ) ως μια πρόταση διαφορετικής προσέγγισης, αυτό που ονομάζω public art music!Γόνος εκπαιδευτικών, ο Χίζαρης Κωνσταντίνος ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε ηλικία 9 χρονών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο ίδιο τμήμα το 2012. Το 2015 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας – Κύπρου.

Από το 1992 έως και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής κλασικής κιθάρας και ανωτέρων θεωρητικών ενώ παράλληλα είναι καθηγητής μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ως συνθέτης και κιθαρίστας έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έργα του και βιβλία του για τη μουσική έχουν εκδοθεί εντός και εκτός Ελλάδας.
18 views0 comments