Μαρία Ανδρ. Σπυροπούλου

Γνωσίστε τους συγγραφείς των Εκδόσεων Cambia!


« …οι αφηγήσεις παραμυθιών από τη μάνα μου και τον παππού μου μού άνοιξαν έναν δρόμο στη ζωή…»


Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου μια είναι η εικόνα που είναι καλά ριζωμένη μέσα μου: να κρέμομαι κυριολεκτικά από τις αφηγήσεις των μεγαλύτερων. Δεν έχανα την ευκαιρία να ακούω τις ιστορίες, τα παραμύθια, τις διηγήσεις τους. Ως παιδί βουτούσα μέσα στα λόγια τους και χανόμουν στα λεκτικά πελάγη. Μετασχημάτιζα τα λόγια σε εικόνες, έπλαθα τους χαρακτήρες και περιδιάβαινα στη ζωή τους. Ζούσα, σαν άλλος ήρωας, τη ζωή των αφηγήσεων. Παρατηρούσα και άκουγα. Άκουγα, άκουγα, άκουγα και δε χόρταινα. Ομόρφαινα τη ζωή μου μ΄ αυτόν τον τρόπο. Ήταν το παιχνίδι και το ενδιαφέρον μου. Βυθιζόμουν και χανόμουν στα δρομάκια του μυαλού. Συχνά έφτανα, και ακόμα και τώρα φτάνω, σε σημείο που να μη θυμάμαι εάν έχω ζήσει ρεαλιστικά το ό,τι ή το έχω βιώσει με τις αισθήσεις μου και μέσα από τα ακούσματά μου. Τόση ήταν και είναι η ένταση της εγγραφής των αισθήσεων πάνω μου.

Αργότερα μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους, και όχι μόνον τους ανθρώπους, και να φαντάζομαι τις προσωπικές τους ιστορίες ή τι θα είχαν να μου πουν εάν μου μιλούσαν. Έτσι, βασάνιζα και βασανίζω τη ζωή μου δημιουργικά με τους ήρωές μου. Το διάβασμα και η μελέτη δέθηκαν με γερούς αρμούς με όλα αυτά.

Μετά ήρθαν οι σπουδές μου στο θέατρο, στη φιλοσοφία, στα παιδαγωγικά, στην ψυχολογία και ενίσχυσαν αυτή μου την ιδιοτροπία (η λέξη εδώ έχει κυριολεκτική σημασία). Είναι ο τρόπος μου για τη ζωή. Σκέψου, λέει, ο τρόπος σου να συναντιέται με τους τρόπους άλλων. Αυτό λέγεται ευλογία. Συμπόρευση ελεύθερη.

Σήμερα απολαμβάνω να υφαίνω με τις λέξεις όπως η μάνα μου ύφαινε με τις κλωστές της και ο πατέρας μου με τα νήματά του. Άλλοτε το υφαντό μου έχει μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη αξία. Πάντοτε, όμως, προσπαθώ να βάζω αυθεντικά και αληθινά υλικά με περίσσιο σεβασμού.


Η Μαρία Ανδρ. Σπυροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: Θεατρολογία και Φιλολογία. Είναι κάτοχος Mphil του Τμήματος της Θεατρολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και υποψήφια διδάκτωρ στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συμμετοχή σε ακαδημαϊκά ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια. Συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ ως επιστημονική Σύμβουλος Θεάτρου για τη σχεδίαση ανοιχτών μαθησιακών αντικειμένων (OERs) Θεατρικής Αγωγής. Στις πρώτες ακόμα τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει ποίηση και θέατρο. Το 1992 διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο ποίησης στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Πνευματικού Κέντρου Πειραιά «Φίλων» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Το 1993 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Το Πέρασμα από την Εφηβεία. Το 1999 συνέστησε τη θεατρική ομάδα Τσέρκι, όπου δραματοποιούσε και παρουσίαζε παραμύθια των εκδόσεων Μίνωας. Το 2006 συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ για τη ΝΕΤ, «Παθήματα – Μαθήματα». Το 2011 διασκεύασε σε ελεύθερη απόδοση και έγραψε στίχους τραγουδιών για το έργο: Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, το οποίο και παίχτηκε (2012) από τη θεατρική ομάδα Υπόγειο με Ήλιους, σε σκηνοθεσία της Μαίρης Παναγιωτοπούλου, στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα (Ν. Φάληρο). Το 2012 διασκεύασε και μετέφερε στο θέατρο το διήγημα Η Σταχομαζώχτρα του Αλ. Παπαδιαμάντη για ακούοντες, κωφούς και βαρήκοους μαθητές. Το 2016 δημοσιεύτηκε το παραμύθι της για μεγάλους: Ο ήλιος μέσα σου στο Μουσών Μέλαθρον: Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει διδάξει θέατρο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Έχει συμμετοχές σε θεατρικά φεστιβάλ. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Αφηγείται παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Είναι ενεργό μέλος σε πολιτιστικούς φορείς: Π.Ε.ΣΥ.Θ., Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος – ΕΛΒΕ. Σήμερα εργάζεται ως θεατρολόγος - φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

548 views0 comments